petek, 4. marec 2011

Okus po morju

Petek je dan za ribo. V pečici, brez kompliciranja in tržaške omake ... 

Nad podobno specialiteto sem se pred nekaj leti slinila na Korziki, pravi pogon za pripravo doma pa mi je dal recept v knjigi Ljubezen skozi želodec 2. Tokrat kopiram jaz. Če te zanima, kako kopirajo mojstri, si oglej Navdih ali plagiat: kuharske TV oddaje 1. in 2. del.

Šoping & kuharija za 2 jedca:
  • 1 konkretna ali 2 manjši ribi (moj izbor je bila jadranska orada pribl. 700 g)
  • groba sol
  • oljčno olje
  • črne oljke (brez koščic)
  • 3-5 strokov česna
  • 1 limona
  • sveža zelišča po navdihu (peteršilj, origano ali timijan)
  • 1 dl belega vina
  • 1 glava blitve
Ribo nam očistijo v ribarnici. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V domači kolekciji poiščemo ravno prav velik pekač - riba naj v njem lepo počiva, okoli nje pa naj bo še prostor za dodatke. V pekač vlijemo malo oljčnega olja.
Before :)
V ribin trup na vsaki strani naredimo nekaj plitkih zarez in jo natremo s soljo ter zelišči. Isto mešanico zatlačimo tudi v ribin trebušček. Nato jo položimo v pekač, okoli nje namečemo črne oljke, strte stroke česna, narezano limono in preostanek zelišč. Še enkrat pokapljamo z oljčnim oljem ter ob ribo (ne po njej) vlijemo belo vino. Vržemo v pečico in pečemo max. 25 minut. 
After :)

Za prilogo dodamo kuhano blitvo, po želji tudi krompir (ki ga lahko pečemo istočasno z ribo). Tole je lahko in hitro kosilo, v kombinaciji s kapesantami pa postane slastno razvajanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...