četrtek, 14. april 2011

Limoncello

Ko pomislim na pomlad, dobim dve lepi asociaciji. 
Sonce sramežljivo pokuka skozi oblake in vse ozeleni. Še preden se bom dvakrat obrnila, bo vroče poletje. Jeeej! Čas je za limonado za odrasle. Limoncello. 


Na internetu najdete množico receptov za Limoncello. Priprava se razlikuje le v odtenkih. V slovenskih receptih se kot alkoholna podlaga največkat pojavi domači sadjevec, mešanico pa se po vzoru bezgovega sirupa in smrekovih vršičkov postavi na sonce. Kot boste videli v nadaljevanju v tem primeru to ne pride v poštev. V ameriških receptih boste našli maksimalno 75 % alkohol, saj jim zakonodaja ne dovoljuje višjega odstotka. Zakaj bi se zanašali na približke, gremo k profijem... :)


Naš recept izvira iz Toskane, naravnost iz zakladnice tete Laure in je intenzivno preverjena družinska zadeva. Najtežji del tegale recepta je seveda čakanje. 


Moj Limoncello je v petem tednu, zato končne verzije še ne morem pokazati. Ker pa se poletje intenzivno bliža, se čimprej lotite priprave. Po vseh čevapih in pivu, ki jih boste konzumirali na piknikih, bo tole izvrsten nadomestek sladice. Paše pa tudi kar tako, brez posebnega razloga... ;)


Sestavine
  • 12 neškropljenih oz. bio limon
  • 1 l 96 % alkohola (priporočam nakup v E'Leclercu, kjer liter stane približno 6 EUR manj kot v Mercatorju)
  • 800 g sladkorja
  • 1 l vode
Postopek priprave
1. etapa
Čas priprave: 20 min
Čas čakanja: 2 tedna

Limone olupimo z lupilcem za krompir.
Potrebujemo le rumeni del limonine lupine. 
Rumene olupke vržemo v kozarec, ki nam omogoča 
neprodušno zapiranje.
Zalijemo z alkoholom, zapremo in pretresemo.
Kozarec postavimo na temno mesto.
Naslednja 2 tedna se upiramo skušnjavi, 
da bi ga odprli.
2. etapa
Čas priprave: 5 min
Čas čakanja: 4 tedne
Sladkor raztopimo v vroči vodi. 
Pustimo, da se sirup ohladi.
 Vsebino kozarca (limonini olupki & alkohol) 
precedimo. 
Olupke zavrženo, alkoholno mešanico prelijemo 
nazaj v kozarec.
Dolijemo ohlajeni sladkorni sirup, 
zapremo in pretresemo. 
Kozarec ponovno postavimo na temno mesto 
in naslednje 4 tedne ne mislimo nanj.


Foto finiš 
Prelijemo v majhne stekleničke in eno vtaknemo v zamrzovalnik.
Degustiramo :)


P.S.: Prihodnjič vam zaupam kaj lahko naredimo z ostankom limon...

2 komentarja:

  1. Zanimiv, obarvan in koristen blog post! Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimiv recept, vendar terja nekaj potrpežljivosti. Verjamem pa, da je zadeva na koncu odlična, še bolj tudi za to, ker je nanjo bilo potrebno čakati. :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...