Steak …
že v daljni preteklosti je človek lovil praživali za golo preživetje in prav gotovo si g. Neandartalec ni nabiral moči za nove podvige ob medaljončkih, rahitičnih perutkah ter slastni svinjski ribici. Ne ne, tako razvajanje je prišlo v navado z odprtjem dragih restavracij, ki delujejo na principu »Manj je več!« Ko pomislimo na naše prednike, si jih predstavljamo kot orjake s kračo v roki ali z velikim debelim kosom mesa s kostjo pred seboj, v katerega nepremično zre in komaj čaka, da zagrize v to gmoto mesa in občuti nekaj prvinskega, slastnega, …
In ker je bil lov, ki je pračloveka pripeljal do teh užitkov,edinstven, naj bo tudi priprava našega steak-a identična. Najbolj pomembna je vsekakor paca, v kateri bo steak »počival«. Kuharski mojstri pravijo, da steak dobi tisto pravo mehkobo po 15 dneh v paci, vendar bo za tiste najbolj nestrpne kakšen dan ali dva dovolj, nikakor pa manj kot 30 min ne. Ravno toliko, da boste v miru segreli pečico na želeno temperaturo.
Za Texas style potrebujemo:
- 2 T-bone steak-a (debelina naj bo cca 2 cm)
- 2 stroka česna
- 2 čajne žličke mešanega popra
- 2 čajne žličke pekoče omake (Chilli omaka ali Tabasco)
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 2 čajne žlice gorčice
- 1 dcl belega vina
- 1 dcl olivnega olja
- sol, rožmarin, baziliko, čili, provansalske začimbe dodamo po občutku
Postopek:
Vse te sestavine premešamo v posodi, z njimi prelijemo oba steak-a in damo v hladilnik. V kolikor se odločimo za 15-dnevno pripravo, je potrebno paco menjati na 5 dni. Ponev segrejemo na 450°C, dim iz olja v ponvi je pokazatelj, da je temperatura ravno pravšnja. V ponev položimo steak in ga na vsaki strani pražimo po 4 min. Ko steak-a popražimo, jih damo v pečico. Kot pomoč za željeno pripravo vam bo prav prišla spodnja tabela. Ko končate s pečenjem, pustite steak-a na zraku cca. 10 min.
Kot prilogo lahko k steak-u ponudite pečeno zelenjavo, krompir ali rukolo, malce mozzarele, … v bistvu je pa pri prilogi najbolje ubogati domišljijo in svoj instinkt.
Veliko užitkov pa dober tek! :)
T-bone Steak | Rare | Meduim Rare | Medium | Medium Well | Well Done |
2,5 cm Steak | 3-4 min | 4-5 min | 6-7 min | 7-8 min | 8-9 min |
3,8 cm Steak | 5-6 min | 6-7 min | 8-9 min | 10-11 min | 11-12 min |
Temperatura | 120-130°C | 130-140°C | 140-150°C | 150-160°C | 160-170°C |
Ni komentarjev:
Objavite komentar