sreda, 20. april 2011

Malinova pogača

Tale je recept je navdihnila Velika noč, ki se počasi a vztrajno približuje. Letos si datum deli s pomembno okroglo obletnico, kar pomeni da:
a) lačni ne bomo
b) žejni tudi ne
c) je organizacija zajtrka (in še malo morje drugih pojedin) PRVIČ v moji domeni
d) me čaka ogromno načrtovanja jedilnikov
e) bo materiala za blog dovolj ;)


Del velikonočnega zajtrka...
Velikonočni zajtrk je pri nas konkretna zadeva. Odkar pomnim se tradicionalno dobimo v družinski centrali pri pater familiasu in zvezdi kuharije. Mirne volje se izognemo verskim romanjem in se osredotočimo na gurmanski del. Zaradi prehranjevalnih preferenc najmlajših in tudi najstarejšega člana družine se (poleg tradicionalnih jedi) na meniju pojavijo še dunajci, francoska solata, zelje in klobase. Vse to seveda za zajtrk. Nočna mora za vsakega običajnega človeka, mačji kašelj za našo super-chefico. 

Moja porcija :)
Razlog moje današnje objave pravzaprav ni strah pred organizacijo tako pomembnega zajtrka. Mesnate in zelenjavne zadeve me ne skrbijo. Edina jed, ki se je striktno držimo vsako leto, je domača orehova potica. Med vsemi sladicami je ravno omenjena pri meni na dnu lestvice priljubljenosti, mesto si deli s trojanskimi krofi :) Enkrat letno, moj maksimum.  


Seveda pa je Njegova potica nekaj posebnega. Recept je star kakšno stoletje. Pripravlja jo pater familias osebno in seveda je tekom desetletij priprave čudo izpopolnil do potankosti. Masterpiece! Če bom pridna, jo letos dobim za darilo.
Orehovo čudo

Tudi približno nimam namena, da bi zadevo poustvarila. Zato mrzlično iščem in preizkušam recepte, ki bi jo lahko nadomestili. V poštev pridejo torte, kolači, pogače, ki jih lahko spečemo v pekaču za potice. Oblika potice, okus po nečem drugem. Kdor išče, ta najde pri Marthi Stewart in prilagodi po svoje. Po prvem testiranju je bil odziv dober. Iskanje končano :)


Sestavine:

  • 350 g moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 0,5 čajne žličke soli
  • 220 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 4 velika jajca
  • 1 čajna žlička vanilijinega ekstrakta
  • 250 kisle smetane (jaz sem uporabila 200 g creme fraiche in 50 g sladke smetane)
  • 500-600 g sadja (v mojem primeru odmrznjene maline)

Postopek priprave:

  1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol.
  2. V drugi posodi zmiksamo maslo in obe vrsti sladkorja, da dobimo penasto zmes. Postopoma dodajamo jajca, nato še vanilijo. Zmanjšamo hitrost mešalnika in izmenično postopoma dodajamo moko in smetano.
  3. Rahlo pomokamo maline in jih nežno vmešamo v testo. Pekač za potice ali torte rahlo namažemo z maslom in pomokamo. Mešanico počasi razporedimo po pekaču.
  4. Približno eno uro pečemo na najnižji rešetki v pečici. Če je pogača pečena, lahko preverimo z zobotrebcem. Po končani peki naj pogača 20 minut počiva v pekaču. Nato jo zvrnemo na krožnik in pustimo, da se popolnoma ohladi. Okrasimo po lastnih željah.


Prej

Potem



torek, 19. april 2011

Okus po mangu


Tole je ena tistih sladic, ki je nastala v treh minutah po obilni večerji s prijatelji. Gre pravzaprav za mešanico med smoothijem in koktajlom. Navdihnila jo je pločevinka meni izredno neljubega ananasovega kompota, ki je samevala v shrambi, ter ostanki likerjev na polici.

Sestavine (za 4 osebe)
  • velika pločevinka ananasovega kompota
  • mangov liker (po okusu)
  • breskov liker (po okusu)
Priprava
V mikser vržemo celotno vsebino pločevinke (z vodo vred). Zmešamo. Dolijemo poljubni liker. Količina je odvisna od osebnih preferenc. Jaz sem dodala približno 1 dl mangovega in 1 merico breskovega likerja. Zaradi konkretne doze mangovega likerja, je napitek prevzel njegovo aromo hkrati pa ohranil ananasovo teksturo. Seveda pa lahko uporabimo katerikoli kompot in liker.

Zmanjkalo ga je v trenutku :)

ponedeljek, 18. april 2011

Piščanec izpod peke

Lepi sončni dnevi nas čakajo in s tem tudi čas piknikov in ostalih podobnih kuharij na odprtem ognju. Se pravi bo občasno štedilnik na počitku :) Jaz sem se odločil, da iz kleti potegnem sač in izpod peke naredim nekaj enostavnega. Za začetek sezone bo super :)

Priprava žerjavice
Priprava:
Najbolj pomembno je, da ogenj gori non-stop in imate žerjavico vedno na voljo. Izbira drv? Najbolj primerna drva so seveda bukova, vendar jaz ponavadi s tem ne kompliciram. Po cca. pol ure kurjenja, se nabere dovolj žerjavice, da z njo prekrijemo sač. Sedaj pa k vsebini ;)

Vsebina sača
Tokratni glavni akter v saču bo piščanec. Kupljen v Lidlu, kjer stane 1100 g 3,39€. Cenejše variante mi ni uspelo najti. V sač položimo še zelenjavo  in krompir. Prelijemo z olivnim oljem, belim vinom ter začinimo s poprom, soljo, rožmarinom, malce čilija, rdeča paprika, peteršilj, česen in bazilika. Ko vse skupaj pripravimo, prekrijemo z žerjavico in potem potrpežljivo čakamo in na sač nalagamo žerjavico, da ohranjamo konstantno temperaturo.

Jaz na vsake pol ure odprem pokrov in preverim, kako se vse skupaj peče. Čas pečenje je najbolj odvisen od vročine žerjavice ampak po uri in 15 minut, bi moral biti piščanec gotov. Če ne pa še kakšno minutko počakajte, pa bo ;)
Sestavine:
- 1 cel piščanec
- 1 melancan
- 1 bučka
- 2 paradižnika
- 1 korenje
- 0,5 kg krompirja
- 1 limona
Končni izdelek :)
In to je praktična vsa umetnost, kar se tiče piščanca izpod peke. :)
Pa dober tek!


petek, 15. april 2011

Ekspresne testenine s porom

orDanašnje simpl, okusno & hitro kosilo za 2 boste pripravili v 15 minutah. Recept je v osnovi namenjen klasičnim jedcem, vegiji samo izpustite mesni del. Že štopate?
Vegi verzija za Tjano ;)
Klasična verzija za mesojedce 
Sestavine
  • 200 g poljubnih testenin
  • 1 majhna čebula, narezana
  • x g pora, narezanega na kolute
  • x g hrenovk, narezanih na kolute
  • 1 dl jušne osnove ali belega vina
  • sok 0,5 limone
  • parmezan (po okusu)
Priprava
  1. Testenine skuhamo po navodilih na embalaži. Al dente.
  2. Na olivnem olju na hitro popražimo čebulo, dodamo por. Solimo, popramo in dodamo zelišča (po okusu). V tem primeru sem dodala posušen peteršilj in majaron. Po 5 minutah zalijemo z jušno osnovo/vinom. Pokrijemo in kuhamo še 10 minut.
  3. Istočasno v drugi kozici na olivnem olju popečemo hrenovke. Po nekaj minutah polijemo z limonim sokom.
  4. Kuhane testenine združimo s porom in dobro premešamo. Serviramo na krožnik. Posujemo s parmezanom in hrenovkami.
Voila :)



četrtek, 14. april 2011

Limoncello

Ko pomislim na pomlad, dobim dve lepi asociaciji. 
Sonce sramežljivo pokuka skozi oblake in vse ozeleni. Še preden se bom dvakrat obrnila, bo vroče poletje. Jeeej! Čas je za limonado za odrasle. Limoncello. 


Na internetu najdete množico receptov za Limoncello. Priprava se razlikuje le v odtenkih. V slovenskih receptih se kot alkoholna podlaga največkat pojavi domači sadjevec, mešanico pa se po vzoru bezgovega sirupa in smrekovih vršičkov postavi na sonce. Kot boste videli v nadaljevanju v tem primeru to ne pride v poštev. V ameriških receptih boste našli maksimalno 75 % alkohol, saj jim zakonodaja ne dovoljuje višjega odstotka. Zakaj bi se zanašali na približke, gremo k profijem... :)


Naš recept izvira iz Toskane, naravnost iz zakladnice tete Laure in je intenzivno preverjena družinska zadeva. Najtežji del tegale recepta je seveda čakanje. 


Moj Limoncello je v petem tednu, zato končne verzije še ne morem pokazati. Ker pa se poletje intenzivno bliža, se čimprej lotite priprave. Po vseh čevapih in pivu, ki jih boste konzumirali na piknikih, bo tole izvrsten nadomestek sladice. Paše pa tudi kar tako, brez posebnega razloga... ;)


Sestavine
  • 12 neškropljenih oz. bio limon
  • 1 l 96 % alkohola (priporočam nakup v E'Leclercu, kjer liter stane približno 6 EUR manj kot v Mercatorju)
  • 800 g sladkorja
  • 1 l vode
Postopek priprave
1. etapa
Čas priprave: 20 min
Čas čakanja: 2 tedna

Limone olupimo z lupilcem za krompir.
Potrebujemo le rumeni del limonine lupine. 
Rumene olupke vržemo v kozarec, ki nam omogoča 
neprodušno zapiranje.
Zalijemo z alkoholom, zapremo in pretresemo.
Kozarec postavimo na temno mesto.
Naslednja 2 tedna se upiramo skušnjavi, 
da bi ga odprli.
2. etapa
Čas priprave: 5 min
Čas čakanja: 4 tedne
Sladkor raztopimo v vroči vodi. 
Pustimo, da se sirup ohladi.
 Vsebino kozarca (limonini olupki & alkohol) 
precedimo. 
Olupke zavrženo, alkoholno mešanico prelijemo 
nazaj v kozarec.
Dolijemo ohlajeni sladkorni sirup, 
zapremo in pretresemo. 
Kozarec ponovno postavimo na temno mesto 
in naslednje 4 tedne ne mislimo nanj.


Foto finiš 
Prelijemo v majhne stekleničke in eno vtaknemo v zamrzovalnik.
Degustiramo :)


P.S.: Prihodnjič vam zaupam kaj lahko naredimo z ostankom limon...

sreda, 13. april 2011

Running Sushi & Wok

Potep po Ljubljani in trgovinah. Dejavnost, ki te izmuči tako fizično kot psihično. Še ena "slaba" stran šopingiranja je, da zmanjka časa, da bi kaj pripravil v kuhinji. In ker so naju opravki peljali na Rudnik, sva se odločila, da se oglasiva v Supernovi, natančneje v restavracijo Running Sushi & Wok.



Kaj je tako fascinantno pri tej restavraciji? Poleg pristnega kitajskega piva ;), še all-you-can-eat ponudba.



Prijazno osebje ti hitro prinese krožnik ko izbereš mizo in ko se udobno namestiš, odpreš vratca in že lahko prostovoljno segaš po jedeh, ki se mimo tebe vozijo po tekočem traku. Na zgornjem traku se mimo tebe vozijo jedi s Kitajske, na spodnjem z Japonske. Meni si sestaviš sam in kar je najlepše, vsako jed lahko ješ večkrat.


Spomnim se prvega obiska te restavracije, ko sem z rahlim zadržkom jemal jedi s traku in posledično sem bil deležen hudomušne opazke s strane natakarice, češ kako malo sem pojedel. Naj vam povem, da so ti zadržki preteklost in vedno, ko se oglasim pri njih si "dam duška":)


V kolikor ste ljubitelji hrane z bližnjega Vzhoda, oglasite se tam in si dajte duška tudi vi. Še cena? Za 2 osebi pride ta požrtija s pijačo vred slabih 30 EUR.

torek, 12. april 2011

Pečen piščanec z limono

Zdrav duh, v zdravem telesu :) Čas maratonov bo marsikoga prisilil v zdravo prehrano in tukaj je recept, ki si ga lahko privoščite med treningi. Sila enostaven, kar se priprave tiče, edino čas v pečici je malce dolg ;)
Moram pa priznati, da se tukaj super izkaže pladenj, ki sem ga kupil v Ikei za cca 10 EUR. Kaj je tako enkratnega na njem? Zraven pladnja dobite rešetke, kamor položite pišče, da se ne peče v maščobi, se pa vseeno napoji z vsemi vonji ;) Če vam pa uspe kupiti piščanca še v Lidlu, kjer 1100g stane 3.39 EUR ... zmaga zagotovljena.

Piščanec z limono

Priprava:
Piščanca prelijemo z olivnim oljem in ga premažemo s soljo (po obeh straneh). Začinimo z rožmarinom, poprom, čilijem, rdečo papriko in česnom. Polijemo z limoninim sokom ter ostanek olupljenih limon vstavimo v notranjost piščanca.


Pečico segrejemo na 180ºC in vanjo za 1 uro in 10 minut potisnemo pladenj. Na vsake pol ure pišče zalijemo z vodo ali belim vinom. Opcija 2 je meni ljubša ;) Ko je piščanec pečen, ga pustimo počivati še 15 min in nato postrežemo. 
Priloga? Po želji. Midva sva si zraven privoščila osvežilno solato.


Dober tek ;)

sreda, 6. april 2011

Ratatouille juha s krompirjem

Ideja za samo juho se je porodila čisto naključno. Za kosilo sva si privoščila Ratatouille s piščancem in ker je ostalo kar nekaj zelenjave ter moje zdravsteno stanje trenutno ni v razcvetu, je bila to super rešitev za večerjo :)

Ratatouille juha z dodatki


Priprava:
Zelenjavo (bučke, malancani, paradižnik, česen), ki nam je ostala vržemo v jušno osnovo ter dodamo korenček. V drugem loncu skuhamo krompir, ki ga narežemo na majhne kose. Ko je krompir skuhan, ga dodamo k ostali zelenjavi in vse skupaj kuhamo še cca. 5 min. Važno je, da vse skupaj zavre.
Vse skupaj zlijemo v mešalnik in zmiksamo. Če želimo v juhi obrdžati kose zelenjave, to storimo s paličnim mešalnikom.

Prelijemo v krožnik, dodamo drobnjak in poper. Jaz sem dodal še par kapljic Tabasca in čilija, da sem dobil bolj oster/pekoč okus.

Pa dober tek!

torek, 5. april 2011

Slovo od starega ...

Štedilnika namreč :) 
Najprej opravičilo vsem za kratek premor, ki sem si ga privoščil. Razlog je samo en. V mojo kuhinjo je vstopila nova pridobitev, ki sliši na ime Smeg, ljubkovalno Smegy :) 
Lepotec, ki sem ga dobil za darilo ob okrogli obletnici je tisto, kar si vsak pravi kuhar želi. En funkcionalen plinski gorilnik na starem, je zamenjalo šest gorilnikov na novem štedilniku. Skratka, splačalo se je malce potrpeti ... vsaj meni ;)



Če je stara pečica zmogla dobrih 220ºC, jih ta "zverinica" zmore 260ºC. In glede na to, da je širina pečice 90 cm, bo kar nekaj prostora za pripravo dobrot. Energijski razred A pa omogoča, da bo teh čim več :)




Res je, ljubezen do kuhanja je ob taki pridobitvi trenutno na zelo visoki ravni in komaj čakam, da zopet kaj začaram na njem in seveda to delim z vami :)

V pričakovanju ... (najbrž tudi vi) ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...